Erillaisia painomenetelmiä

Fleksopaino / Aniliinipainatus

Fleksopaino on kehitelty kohopainomenetelmästä, joka on vahvasti nousussa. Noin 22 % ( 2015) koko painoteollisuudesta on fleksopainoa ja määrä on varmasti noussut kuluneiden vuosien aikana.

Toisin kuin syväpainossa, fleksopainossa painojäljen tuottava pinta on koholla. Mustealtaan ja painotelan välissä on anilox-tela. Nostotela siirtää musteen värikaukalosta telalle. Anilox-telan pintaan on kaiverrettu pieniä kuppeja, johon muste tarttuu. Anilox-telan pinnalta poistetaan ylimääräinen muste kaavinterän eli raakkelin avulla ennen painotelaan osumistaan.Tämän jälkeen muste siirtyy anilox-telan kupeista painotelan pinnalle. Lopulta kuva siirretään painotelalta painettavalle alueelle puristustelan aiheuttaman paineen avulla.

Hyvät puolet
 • Kone yksinkertainen
 • Mahdollista painaa erillaisille materiaaleille
 • Jatkuva kuvion painatus eli väliin ei jää mitään rakoja tai vastaavaa
 • Painolevyjen valmistus edullista
 • Kestävä vaihtoehto
 • Modernit laitteet kykenevät havaitsemaan virheitä itse
 • Ei tarvita pysäyttää laitetta tai vaihata musteita vaikka etiketin värit vaihtuisivat.
Huonot puolet
 • Sävytoisto
 • Rasteritiheys huononmpi kuin muissa painomenetelmissä.

Syväpaino

Syväpaino on kirjapainomenetelmä, jota käytetään suuripainoksisiin, paljon kuvia ja sivuja sisältäviin painotöihin, kuten suuriin aikakausilehtiin , tuoteluetteloihin ja pakkausmateriaaleihin. Syväpainomenetelmässä painopinnan painava osa on painamatonta pintaa alempana.Painoväri siirtyy painettavaan materiaaliin rasterikupeista eli painopinnan syvennyksistä, mistä menetelmä on saanut nimensä. Venäjä ja Kiina suosivat tätä painomenetelmää mutta mualta kadonnut. Syynä tähän on painomäärien lasku ja alkukustannuksien kovuus.

Yleisesti syväpainokoneet ovat raina- eli rotaatiokoneita, joissa painomateriaali tulee rullalta. Painoprosessissa painosylinteri väritetään ensin painovärillä, jolloin sylinterin pinnassa olevat rasterikupin täyttyvät. Heti värittämisen jälkeen teräskaavin, eli raakkeli, poistaa ylimääräisen värin rasterikuppien välisiltä kannasalueilta. Painettava materiaali kulkee puristustelan ja painosylinterin välistä, jolloin painoväri siirtyy rasterikupeista painettavalle materiaalille suuren puristusvoiman avulla. Painamisen jälkeen painomateriaali kulkee kuivauslaitteen läpi, joka haihduttaa painoväristä liuotinaineen ja kuivattaa painovärin.

Hyvät puolet
 • Todella tarkka jälki
 • Saumaton painatus. Painetaan rullalta niin ei tule katkoksia. Hyvä esimerkiiksi lahjapaperin ja tapetin painaukseen
 • Alkukustannukset kalliit mutta isoille painomäärille edukasta koksa painolaatta ns. ikuinen
 • Yksinkertainen ja helposti hallittava prosessi
Huonot puolet
 • Tulipalovaara
 • Vain sileille pinnoille
 • Kohdistusongelmia joka vaatii työntekijöiltä tarkkaa työtä.
 • Kalliimpi painatusmenetelmä aloittaa ja kustantaa kuin muut

Seripaino

Kehyksiä on eri kokoisia ja niitä pystyy käytämään uudestaan mikäli ne pestään ja huolletaan oikein.

Seripaino eli silkkipaino on painomenetelmä, jossa väri painetaan painopinnalle seulakankaan läpi joka on pingotettu kehyksiin. Silkkipino on monipuolisempi menetelmä kuin muut vastaavat, koska silkkipainossa pinta ei ole puristuksissa eikä tarvitse olla tasainen. Painaminen on mahdollista hyvin monenlaisille pinnoille esimerkiksi puulle, kankaalle, lasille yms. Myös painovärin paksuuteen, peittävyyteen ja kestävyyteen on helpompi vaikuttaa. Pääsin koulussa testaamaan oman työn tekemistä kangaspalalle ja lopuksi kassille samoilla ohjeilla.

Otathan huomioon koulun ja työpaikan asettaman työturvallisuus säännöt. Työvaiheiden aikana käsitellään erillaisia kemikaaleja. Työvaiheiden aikana käytin itse hanskoja, suojavaatteita ja pesun aikana korvasuojaimia metelin takia ja laseja roiskeiden varalta.

Aluksi tein työn Illustratorissa, joka siis on mustavalkoinen työ. Kannattaa aloittaa yksinkertaisella työllä ja eikä valmiiseen työhön ennenkuin kokemusta on kertynyt tarpeeksi. Tämän jälkeen työ tulostetaan kalvolle yleensä useaan kertaa jotta viivat saadaan varmana taisaisena ja läpimeneviä. Valkoinen ei enään näy työssä vaan jää pelkät mustat alueet.

Tee työ mustavalkoisena. Tulostetussa kalvossa ei ole enän valkoista vaan jää pelkkä musta.

Valmistelimme seulan levittämällä ensin valoherkkää emulsiota joka annetaan kuivua noin puoli tuntia. Emulsio levitetään seulan molemmille puolille ja lopussa kaavitaan ylimääräiset pois. Seula laitetaan puoleksi tunniksi kuivumaan valotusraami koneen alaosaan. Tämän jälkeen otetaan tulostettu kalvo, teipataan se kiinni seulaan ja asetetaan se valotusraameihin. Laite sammuttaa itsensä ja emulsio on kovettunut ei tummilta alueilta jolloin jää pelkät halutut ääriviivat seulakankaalle. Seula pestään tämän jälkeen, jolloin ylimääräiset lähtevät pois ja ja saadaan seula valmiiksi painamista varten.

Valotuskone / Valotusraami.Laitteen alla on kuivauskaappi.

Painoseula asetetaan painopinnan päälle, esimerkiksi kangaspalanen tai paperi on hyvä aloituspinta. Väri asetetaan työn reunaan tasaisesti, noin peukalon paksuisena janana. Tämän jälkeen painolastalla eli raakkelilla vedetään 90 asteen kulmassa painoväriä seulan yli, jolloin väri pääsee pinnalle avoimista pinnoista, Raakelin kovuus, muoto ja painokulma, painokaavion paksuus ja seulakankaan tiheys sekä langan paksuus vaikuttavat eniten siihen kuinka paljon väriä siirtyy painopinnalle.

Haluttu painettava materiaali asetetaan valkoiselle alueelle johon kehyksen lasketaan.

Tämän jälkeen työt asetetaan uuniin ja annetaan kuivua. Kun kaikki on valmista eikä seulaa enää käytetä, pestään sen huolella pesurin ja puhdistusaineiden avulla.

Kuvassa tulostettu kalvo ja valmiit testityöt. Kalvoa pystyy käyttämään uudelleen joten säilytä se jos tarvitset/haluat tehdä sen uudestaan.
Ohjeiden mukaan valmistettu kangaskassi
Emulsion ja seulan pesu tapahtuu suojatulla alueella jossa käytetään asianmukaisia suojavarusteita. Muistahtan pestä seulan ja emulsion huolella pois, jolloin työn jälki onnistuu hyvin ja kehikkoa pääsee käyttämään uudestaan.

Lähde : Koulu ja https://fi.wikipedia.org/wiki/Silkkipaino https://penttijuhani.wordpress.com/2015/04/11/mita-flexopainaminen-on/

Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s